גירושין – גלו את הדרך הנכונה להגיד לילדים שההורים מתגרשים.
גירושין הם סיטואציה מלחיצה, מורכבת ומלווה בחוסר וודאות גדול. במהלך תקופה לא פשוטה זאת צריכים ההורים לדעת איך להודיע לילדים על ההחלטה שלהם להתגרש. לפני שההורים מחליטים לספר לילדים על הפרידה והגירושין הם צריכים לתכנן ולתת את הדעת לנושאים הבאים:
1. עיתוי השיחה בדבר ההודעה של ההורים לילדים על הגירושין.
על ההורים להחליט מהו עיתוי השיחה הנכון להודיע לילדים על ההחלטה שלהם להתגרש. עיתוי השיחה צריך להיות רק שההורים יודעים בוודאות שההחלטה שלהם להתגרש היא סופית. אם ההורים עדיין מנסים לשקם את הזוגיות שלהם בטיפול זוגי או אימון זוגי לשיקום הזוגיות אין זה הזמן לשתף את הילדים בבשורה. אם אתם רוצים לדעת עוד על העיתוי הנכון לשיחה עם הילדים הכנתי סרטון הדרכה במיוחד בשביל זה מכאן.
2. תוכן השיחה של ההודעה על הגירושין לילדים.
תוכן השיחה עם הילדים על ההחלטה של ההורים להתגרש חייב להיות מתוכנן מראש. אם בני הזוג לא יתכוננו יחדיו לגבי מה הם בדיוק מתכוונים להגיד לילדים יכול להיווצר מצב שתוכן ההודעה תחמיר את הטלטלה הנפשית של הילדים בדבר ההחלטה של הוריהם להתגרש. לעומת זאת אם בני הזוג יתכננו יחדיו את מה שהם מתכוונים לומר לילדים הם יוכלו להוריד את מפלס החרדה (הטבעי והמובן) של הילדים מארוע הגירושין של הוריהם.
אז מה אומרים לילדים בדיוק? תמשיכו לקרוא ותגלו בהמשך המאמר.
3. מה לא לומר לילדים בשיחת ההודעה על הגירושין.
כפי שיש לתכנן מה לומר לילדים בשיחת ההודעה על ההחלטה להתגרש כך גם יש לתכנן מה לא לומר לילדים. ישנם דברים והתנהגויות שבני הזוג צריכים לתכנן מראש שהם לא יעשו/יגידו במהלך ההודעה על הגירושין לילדים כפי שפירטנו בהמשך מאמר זה.
4. מי ישתתף בשיחת ההודעה על הגירושין.
לכל משפחה ומשפחה יש הרכב גילאים שונה ומבנה אישיות שונה של הילדים ולכן יש לבחון כל מקרה ומקרה לגופו לפני שמחליטים מהו הרכב המשתתפים הנכון בשיחת ההורים עם ילדיהם בדבר ההחלטה להתגרש.
חובת ההורים כלפי ילדיהם כשהם מחליטים להתגרש.
להודיע לילדים על ההחלטה להתגרש היא משימה לא פשוטה כשהמצב הרגשי של בני הזוג אינו בשיאו. יחד עם זאת זוהי חובתם של ההורים להתנהל באחריות ורגישות כלפי ילדיהם במיוחד בתקופה זו. חשוב להבין שהטלטלה הרגשית של הילדים במצבי גירושין של הוריהם היא משמעותית מאד ואף תעצב את דפוסי המחשבה וההתנהגות של הילדים בהווה ובעתיד.
ככל שהורים שהחליטו להתגרש ישכילו לעשות זאת בתיאום ביניהם כך הטלטלה הרגשית לילדים תמוזער ומנגד, ככל שהורים יפעלו בצורה חד צדדית ללא שיתוף הצד השני (דבר שמתאפיין בתהליכי גירושין משפטיים), כך הנזק הרגשי של הילדים יגדל. בתהליכי גישור גירושין שאנו עורכים אנחנו נותנים טיפים להורים כיצד לעשות זאת.
מה אומרים לילדים בשיחת ההודעה על הגירושין?
קשה יהיה לתת נוסחה אחידה לדרך בה צריך להודיע לילדים על הבשורה מאחר ולכל משפחה ומשפחה יש את המציאות הייחודיות שלה מבחינת פרמטרים שונים כגון: גיל הילדים, אופיים, מבנה האישיות שלהם ועוד. יחד עם זאת ישנם כמה מסרים חשובים חד משמעיים שההורים צריכים להעביר לילדים בהודעה על הגירושין.
המסרים שצריך להעביר לילדים בזמן ההודעה על גירושי ההורים.
1. כיצד התקבלה ההחלטה להתגרש.
יש להסביר לילדים שההחלטה להתגרש הייתה לא פשוטה ונעשתה לאחר חשיבה מרובה. חשוב לומר לילדים שההורים מבינים את הקושי בתהליך של פיצול הבית ומצטערים על הכאב שנגרם מכך.
2. צורתה החדשה של המשפחה לאחר הגירושין.
יש להסביר לילדים שלמרות שאבא ואמא לא יחיו ביחד המשפחה עדיין קיימת, כמו גם המשפחה המורחבת: דודים, דודות, סבא וסבתא והם ימשיכו להיות עם הילדים בקשר ולקבל אהבה כמו תמיד.
3. היעדר אשמה של הילדים בסיטואצית הגירושין.
ישנם מקרים בהם הילדים חושבים שיש להם אשמה בכך שההורים שלהם החליטו להתגרש. הדבר גורם להם למעמסה נפשית כבדה מנשוא ולכן יש לומר לילדים בשיחה ההודעה על הגירושין שההחלטה להתגרש היו בגלל סיבות שקשורות רק להורים.
4. הדגשת קיום המשכו של הקשר הטוב בין ההורים לילדים לאחר הגירושין.
כפי שההורים נמצאים בחוסר וודאות לגבי עתידם לאחר הגירושין כך גם הילדים. לכן, יש להדגיש לילדים שהקשר הטוב של הילדים עם שני ההורים לא ייפגע. כמו גם שהקשר ימשיך להיות טוב וסדיר וששני ההורים ימשיכו לדאוג לטובתם של הילדים למרות שלא יגורו יחד. כמו כן חשוב שההורים יגידו לילדים שאבא ואמא מבטיחים לקיים קשר קבוע עם הילדים גם בימים שהילדים יהיו עם ההורה השני.
5. הדגשת התחייבות ההורים לילדים שהם לא יערבו אותם בחילוקי הדעות שלהם במהלך ולאחר הגירושין.
באופן טבעי תהליכי גירושין מלווים בחילוקי דעות בין ההורים. חילוקי דעות אלו מלחיצים את הילדים וגורמים להם לפגיעה נפשית. לכן, חשוב שההורים ידגישו לילדים שהם מבטיחים לא לערב אותם בחילוקי הדעות ביניהם ומבטיחים לא לפגוע בשמו הטוב של ההורה האחר.
6. תמיכה פיזית במהלך שיחת ההודעה על הגירושין של ההורים.
ההודעה הרשמית לילדים על הגירושין היא באופן טבעי קשה ומורכבת עבור הילדים. מעבר למסרים שהילדים יקבלו בשיחה זו חשוב גם לתת להם עטיפה פיזית. מומלץ מאד לחבק את הילדים חיבוק חזק ואוהב ולא לפחד להזיל דמעה יחד איתם.
7. לשאול את הילדים אם יש להם שאלות לגבי חייהם לאחר הגירושין של ההורים.
שיחת ההודעה על הגירושין מעלה בילדים הרבה חוסר וודאות שיכול לגרום לחרדה. לכן, חשוב מאד לעודד את הילדים לשאול שאלות לקראת סוף השיחה. שאלות שאולי הילדים יפחדו לשאול או לא ידעו אם מותר להם לשאול בסיטואציה החדשה. תשובות לשאלות יורידו לילדים את מדד הלחץ הנפשי וחוסר הוודאות.
8. להדגיש לילדים שבכל רגע שתעלה להם שאלה בעתיד הם מוזמנים לשאול אותה גם לאחר השיחה.
כאמור בסעיף הקודם ציינו עד כמה זה חשוב לעודד את הילדים לשאול שאלות. יחד עם זאת בגלל הסיטואציה המורכבת והחדשה הילדים יכולים לשכוח שאלות ולכן יש להרגיע אותם ולומר להם שכל שאלה שתעלה להם בעתיד הם מוזמנים לשאול, כך שלא ירגישו בלחץ או יחשבו שיש להם זמן מוגבל בזמן לשאול את השאלות.
זהו חברים, עד כאן לגבי הטיפים שלנו איך להגיד לילדים על הרצון של ההורים להתגרש ואנו מקווים שקיבלתם ערך מהמאמר.
אם יש לכם עוד שאלות בנושא זה או שאלות הנוגעות לגישור גירושין, אימון ואימון לשיקום הזוגיות אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לענות.
בנוסף, אתם מוזמנים לקבל בחינם את הספר שלנו "פשוט להתגרש נכון" בלחיצה על התמונה של הספר למטה.
רם שפינר, הילה הבר – מגשרי גירושין – עורך דין ומגשר אורי דון יחייא מגשרים משפחתיים – מאמנים- מאמנים לשיקום הזוגיות.
אם יש לכם שאלות נוספות בנושא תהליך גישור הגירושין, אימון לשיקום הזוגיות או שאלות משפטיות בנושא אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לענות.