הסדרי ראייה אאוט (Out) זמני שהות אין (In)?
כשבני זוג מחליטים להתגרש בין אם מדובר בתהליך של גישור גירושין ובין אם מדובר בהליך גירושין משפטי הם מתחילים לגלות עולם שלם של מושגים שהם לא הכירו עד החלטתם להתגרש.
זה יכול להיות מבלבל… ובצדק! לכן החלטנו לעשות לכם קצת סדר.
כיצד ומתי נולד המושג "הסדרי ראייה" ומתי משתמשים בו?
"הסדרי ראייה" הוא מונח מיושן ולא עדכני שהיו נוהגים להשתמש בו רבות עד שנת 2015 בהסכמי גירושין/פסקי דין שנעשו ע"י מגשרי גירושין ושופטים/דיינים בפסקי הדין שלהם בבתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. הסדרי הראייה פירטו בהסכם הגירושין או בפסק הדין את הימים בהם ההורה שאינו משמורן על הילדים (לרוב האב) יראה את ילדיו לאחר הפרידה.
בשנים האחרונות נולדה יוזמה מבורכת של העמותה להורות משותפת =טובת הילד שביקשה להחליף את המונח "הסדרי ראייה" לשימוש במונח "זמני שהות".
הבעיתיות במונח המיושן "הסדרי ראייה"
לאורך השנים קולות רבים הביעו התנגדות למושג זה. הסיבה לכך הייתה המחשבה שהמונח "הסדרי ראייה" יכול לגרום לתחושה של חוסר שוויון באחריות ההורית בין ההורים. תחושה שכאילו הצד שאינו מוגדר כמשמורן ברמה המשפטית נמצא בעמדה נחותה יותר בכל הקשור לקבלת החלטות בנושא ילדיו והחינוך שלהם. גרוע מכך, הוא נדרש לבקש "הסדר" על מנת להיפגש עם ילדיו.
הזכות של הורה לראות את ילדיו היא זכות טבעית מעצם היותו הורה ולכן המונח "הסדרי ראייה" אינו מתאים לתיאור ופירוט מפגשים של הורה עם ילדיו. הסיבות לרצון לשינוי המונחים נבעו גם מהעובדה שאבות רבים (בניגוד למציאות בעבר) נהיו הרבה יותר פעילים בגידול ילדיהם וביחס דיי ישיר נשים רבות החלו לפתח קריירה. זהו שינוי מבורך שקרה בחברה ומחקרים רבים מראים כיצד הוא משרת את טובת הילדים בהתפתחותם.
בשנת 2016 הסכים משרד הרווחה להכיר בהחלפת המונח זמני שהות בהסדרי ראייה והמונח שונה באתר משרד הרווחה וכך גם העובדות הסוציאליות החלו להשתמש בו באופן משמעותי.
שינוי המונח גם הועבר לבתי המשפט אך בפועל אין יישור קו רוחבי אחיד עדיין וישנם שופטים שעדיין משתמשים במונח "הסדרי ראייה" אך המגמה בהחלט לכיוון שינוי רוחבי.
האם יש הבדלים בין המונחים הסדרי ראייה לזמני שהות או זמני הורות?
ברמה הפרקטית, אפשר להגיד שלא כי עדיין תחת סעיף זה בהסכמים ובפסקי דין יפורטו הימים בהם כל הורה נפגש עם ילדיו אך ברמה התודעתית שוויונית בהחלט כן. לדעתינו ולדעת מומחים רבים מדובר ברמה תודעתית חשובה שגורמת לתחושת שיויוניות הורית המיטיבה עם הילדים.
כיום, ברוב הגדול של תהליכי גישור גירושין המגשרים ישתמשו במושג זמני הורות או זמני שהות וכך גם יותר ויותר שופטים המנהלים תהליכי גירושין משפטיים משתמשים במושגים אלו. עד כאן חברים בנושא זה.
אם יש לכם עוד שאלות הקשורות לנושא זה או לכל עניין הקשור לגישור גירושין או תהליך אימוני לשיקום הזוגיות תרגישו חופשי ליצור איתנו קשר.
רם שפינר והילה הבר מגשרי גירושין
עוזרים למתגרשים להתגרש בטוב – להתגרש נכון במינימום נזקים נפשיים וכלכליים לעצמם וילדיהם.