איך להתמודד עם ניכור הורי
התמודדות עם ניכור הורי – השפעת סכסוך גירושין על הילדים
מה זה ניכור הורי ?
ניכור הורי הוא אחד התופעות המכוערות, מזעזעות והמסוכנות ביותר בכל הקשור לתהליכי גירושין ובמידה והוא עולה הוא מצריך התייחסות מהירה, נחושה ומשולבת: טיפול משפחתי ותביעה משפטית בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. ברוב המקרים של ניכור הורי ההורה המנכר (המסית) לא מסכים להגיע לתהליך של גישור גירושין ולכן נדרשת תביעה משפטית.
.
כיצד ניכור הורי בא לידי ביטוי?
ניכור הורי הוא מצב שבמקרה הקיצון שלו הילדים מנתקים קשר עם אחד מהוריהם לגמרי. לא רק זאת, ניתוק הקשר של הילדים מתקיים גם עם המשפחה המורחבת של ההורה המנוכר: סבא, סבתא, דודים ובני דודים. ישנם גם מקרים של ניכור הורי שגורמים להפרדה בין אחים. ניתוק הקשר קורה בעקבות הסתה ושטיפת מוח של הילדים על ידי ההורה השני (המסית). בספרות המקצועית ההורה ששוטף את מוחו של הילד כנגד ההורה השני נקרא "ההורה הטורף" וההורה שהילד מפסיק לדבר איתו נקרא "הורה המטרה".
כך ניכור הורי יכול להיראות:
https://www.youtube.com/watch?v=DCq5J2W2DUI&t=5s
ניכור הורי – ניתוק הילד מהוריו
בפשטות ניכור הורי משמעותו הסתה של הורה את ילדיו כנגד ההורה השני. שטיפת מוח לילד ניתן לעשות בדרכים רבות ולאו דווקא במילים שנאמרות. הורים מנכרים רבים בדרך כלל יטענו שלא אמרו דבר לילד בהקשר של ניתוק הקשר עם ההורה השני והילד קיבל את ההחלטה לנתק קשר עם ההורה השני לבדו.
בשלב מסוים במהלך ההסתה הילד מתחיל להאמין שהוא באמת לא רוצה להיות בקשר עם ההורה השני. בהתחלה הילד עושה זאת בשביל לרצות את ההורה השני אך כיוון שהוא מרגיש שהוא נדרש לרצות את ההורה המסית פעם אחר פעם הוא מאבד את תחושתו הטבעית ומעמיד אותה בשאלה. אם תשאלו ילד מנוכר האם רצונו להיות בקשר עם ההורה שהוסת נגדו הוא יגיד שלא ויוסיף שזו החלטה עצמאית שלו.
בעבר הלא רחוק רוב בתי המשפט היו מקבלים טענה זו של הילדים וזאת בחסות הפרמטר שהשופטים מתחשבים בו בהכרעותיהם ונקרא "רצון הילד".
התמודדות בתי המשפט עם ניכור הורי שמובילה לסרבנות קשר
היום ישנה התקדמות משמעותית במערכת המשפטית בהבנה שברוב המקרים בתביעות למניעת ניכור הורי או כפי שבי המשפט יותר אוהבים להתייחס אליהם "תביעה לחידוש קשר" אין לקבל פשוטו כמשמעו את מילותיו של הילדים כי ישנם מצבים שהילדים נתונים למניפולציות רגשיות ע"י ההורה המסית הגורמות לילדים לפעול בדרך של סרבנות קשר ולדבר ולפעול בדרך שאינה לטובתם.
כלומר מערכת המשפט היום יותר ויותר הבינה ש"טובת הילד" עולה על "רצון הילד" קל וחומר שאין מדובר כאן ברצונו האמיתי והטבעי של הילד. בספרות המקצועית רואים בניכור ההורי כסוג של התעללות ריגשית שהילדים עוברים על מנת לרצות את ההורה המנכר והמסית.
האם כל מקרה של סרבנות קשר מצד הילדים כלפי אחד מההורים מוגדרת כניכור הורי?
כמובן שבמקרים שילד מנתק קשר עם אחד מהוריו כתוצאה מאלימות או התעללות כלפיו אז "טובת הילד" ברורה וניתוק הקשר מובן והגיוני –אין מדובר במקרים אלו. אלו לא מקרים של ניכור הורי אלא על סרבנות קשר מוצדקת.
כשניכור הורי מאובחן ונקבע אזי שימושו המיתמם של ההורה המסית להגנתו במושג "רצון הילד" הוא ניצול לרעה ויש האומרים ניצול חולני על גבול ההפרעת אישיות של ההורה המנכר.
הנזקים שניכור הורי גורמים לילדים
כפי שהזכרתי, אחד הפרמטרים המשמעותיים בהכרעות משפטיות הנקיות מתופעת הניכור ההורי הם התחשבות ב"רצון הילד" .
אין ספור מחקרים מלמדים שטובת הילד להתפתחותו התקינה והמיטיבה הוא התפתחותו לצד של שני הוריו גם כשהם מתגרשים. כשהורה גורם לילדו בכל דרך שהיא להתרחק מההורה השני הוא בעצם "מחבל" בהתפתחותו התקינה של הילד שלו בחסות הרצון שלו לנקום בהורה השני.
אם כך הדבר האם מדובר בהורה מיטיב לילדו או מסוכן אליו?
מחקרים רבים מראים את ההשפעה ההרסנית שיש לניכור ההורי על המשך חייהם של הילדים ועל העלאת האחוזים בצורה משמעותית להעברה בן דורית של התופעה. כלומר שאותו ילד יהפוך בעצמו להורה מנכר או מנוכר.
לשופטים ולאנשי הטיפול אליהם מופנים הצדדים ע"י בית המשפט ניתנה העבודה הלא פשוטה להבין ולהכיר במניפולציות של ההורה המנכר ולקבוע האם במילותיו של הילד אכן מדובר באמת ב"רצון הילד" או רצון ההורה שנכפה על הילד בלי שהוא שם לב לכך.
מדובר בהחלטה משמעותית מאין כמוה שתעצב את דמותו של הילד לכל חייו. נקודת המוצא היא שכל ילד בצורה טבעית אוהב את אביו ואימו ואם הוא מפסיק לעשות זאת צריך להבין לעומק מדוע זה קרה.
מתי יכול להתפתח ניכור הורי
ניכור הורי יכול להתפתח בכל שלב בגירושין ממגוון סיבות. בהרבה מקרים הניכור ההורי יתפתח במהלך גיבוש הסכם הגירושין אבל ישנם מקרים שהניכור יתפתח לאחר ההגעה להסכם הגירושין. ישנם גם מקרים שהורה מנכר (מסית) את ילדיו כנגד ההורה השני מאחר וחושב שע"י כך יוכל לסחוט מהצד השני הסדר טוב יותר ולכן פועל כך.
בדר"כ המניעים של ההורה המנכר לנכר (להסית) את ילדיו כנגד ההורה השני יבואו מרצון לנקום בו על בגידה / כסף / קינאה וגם כתוצאה מרגשי נחיתות, הפרעת אישיות, פחד לאיבוד שליטה וחוסר ביטחון עצמי.
דרכים להתמודדות עם ניכור הורי
אם יש לכם עוד שאלות לגבי תהליכי גירושין בכלל או דרכים להתמודדות עם ניכור הורי בפרט צרו איתנו קשר ונעשה ככל שביכולתינו לעזור.
במרכז למשפט וגישור גירושין אנו נותנים מענה משפטי ורגשי להורים הסובלים מניכור הורי כלפיהם.
לעורך הדין אורי דון יחייא ורם שפינר יש ניסיון רב בטיפול משפטי ורגשי משולב במצבים לא פשוטים אלו.
צרו איתנו קשר ונבדוק יחד כיצד אנו יכולים לעזור לכם.
נ.ב – היבט הזמן הוא קריטי להצלחת טיפול בניכור הורי ולכן מומלץ להורים הסובלים מהתופעה לפעול במהירות האפשרית.
בהצלחה רבה!
רם שפינר מגשר גירושין ומאמן.
הילה הבר מגשרת גירושין.
עורך דין אורי דון יחייא – עורך דין ומגשר.
אם אתם נמצאים בתהליכי גירושין או יש לכם חברים או חבר משפחה שנמצאים בתהליכי גירושים, אנו מפצירים בכם שלאחר קריאת מאמר זה תורידו בחינם את הספר פשוט להתגרש נכון ותקראו אותו (או במידת הצורך תעבירו אותו). הספר עזר למאות זוגות בישראל להתגרש בטוב במינימום נזקים כלכליים ונפשיים לעצמם וילדיהם. את הספר ניתן להוריד בלחיצה כאן